Yoga workshops, Yogafilosofi

Du som er i himlen

I anledning af påsken har jeg lyst til at skrive lidt om det guddommelige. Da Kino holdt workshop, fortalte hun blandt andet om det guddommeliges plads i yogaen og hun citerede Ashtanga yogaens guru i Indien, Sri K. Pattabhi Jois:

“When you do yoga, think God. When you work, think God. When you speak to your wife, you think God! Even when you go to sleep, you think God! Any god you like.”

Det er for mig en meget varm og åben beskrivelse af, hvor religionens plads er i yoga. For yoga er ikke hinduistisk (som mange tror), eller buddhistisk eller kristent eller noget andet. Yoga udspringer af en hinduistisk tradition, og bruger derfor nogle af dennes begreber, men yogaen er a-religiøs; eller, hvis man følger Pattabhi Jois, omni-religiøs.

En kvinde, som var med til Kinos workshop reagerede meget kraftigt og defensivt på Kino’s citat, og det tror jeg mange gør, så snart Gud-ordet bliver bragt på banen. Selv er jeg opvokset i en folkekirke, så jeg får altid en lille følelse af lettelse, når  “han” bliver bragt på banen. Kino tacklede den defensive stemning rigtig godt og fik bl.a. sagt, at Gud er, hvad man selv lægger i begrebet:

At den “surrendering to a power superior to yourself” også kan være til fx. din yogalærer, som bliver ved med at få dig til at øve hovedstand, og du må gøre det og følge læreren, og selvom du tror, at du aldrig aldrig vil nå dertil, så er din lærer dig overlegen i den viden. For en dag, så står du der.

IMG_2526_web

Previous Post Next Post

3 Comments

  • Reply Dating babe 03/04/2010 at 20:34

    lækker blog om yoga

  • Reply Hjertets Renhed 07/04/2010 at 19:27

    Dejligt citat. Det er virkelig en meget smuk og inspirerende tanke. Tak for at dele.

  • Reply Det hellige | Hjertets Renhed 13/04/2010 at 16:07

    […] blev virkelig inspireret af dette citat – som jeg tillader mig at låne – fra dette dejlige indlæg på min yoga passion: “When you do yoga, think God. When you work, think God. When you speak to your wife, you think […]

  • Leave a Reply