Litteratur, Yogaformer

Yin yoga – the founding father

Yin yoga, som Louise Ellis underviste i de fleste eftermiddage på resortet Purple Valley, er en yogaform som er moderniseret og introduceret i vesten af Paul Grilley. Hans bog, som jeg har herinde på bogreolen, er ganske fin, dog temmelig teoretisk, så det skal man være til. Han sammenholder meridian banerne i kroppen (dem man bruger i fx akupunktur) med bindevævet, som er det, man primært arbejder med i yin yogaen i stedet for musklerne.yin-yoga PaulGrilley

Yin stillinger arbejder meget med stræk og åbninger af leddene, fx hofteåbnere og hasestræk, da det er ben og hofter, der ofte lider hårdest under den vestlige dagligdag med kontorstole, sofer og bilsæder. Musklerne skal være afslappede og åndedrættet frit, og så skal ryggen være rundet, hvilket er anderledes fra fx Ashtanga yoga. Og så skal man blive i stillingerne i lang tid – og dét er en udfordring! Av av, at forsøge at slappe af, mens man kan mærke at der bliver strukket noget gevaldigt inde i leddet, som ikke plejer at blive det! Så selvom Grilley kalder det “A quiet practise”, så kan jeg godt tage mig selv i at skrige indvendigt… Heldigvis er det også, efter min erfaring indtil videre, en uhyre effektiv yogaform. Og den komplementerer Ashtanga yoga perfekt, fordi det virkelig hjælper med at åbne op og gør nogle nøglestillinger i ashtanga yoga, fx Skildpadden, mere tilgængelige.

Øvelserne i bogen har Paul Grilley fået sin hustru til at demonstrere, og da hun tilsyneladende er professionel balletdaner og slangemenneske eller noget i samme boldgade, så kan billederne være temmelig demotiverende og langt fra den almindelige yogaudøvers (Læs: min) virkelighed. Se bare videoen herunder, hvor der også er et par temmelig smidige damer med på holdet. Men altså, det kan jo være, at de er blevet sådan af at lave yin yoga, og så kan man jo kun få lyst til at hoppe med på vognen:

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Louise 18/04/2010 at 14:18

    Elsker sleeping swane, som jeg dyrker en del herhjemme. Videoen her gav mig dog yderligere relevant info om hvor jeg skal placere underbenet og ikke mindst hvorfor. SÅ mange TAK for tippet – glæder mig til at læse mere om yin yoga.

  • Leave a Reply