Ashtanga Yoga

Den type yoga jeg fortæller om på Birgittesyoga.dk er Ashtanga yoga (med mindre andet er nævnt). Det er en type yoga, som tager udgangspunkt i den fysiske del af yogaen, arbedet med yogastillinger (asanas). Det betyder ikke, at de andre aspektier af yoga (meditation, etik osv) er fraværende, det er bare et spørgsmål om, hvor man starter rejsen ind i yogaverdenen.

I Ashtanga yoga laver man alle stillinger synkroniseret med ens vejrtrækning, man bliver ikke i stillingerne særlig længe (selvom det godt kan føles sådan, når man har krøllet sine arme sammen bag på ryggen, holder balancen på ét ben og det gør ONDT). Desuden laver man en slags “kolbøtte” (vinyasa) mellem mange af stillingerne for at holde kroppen stærk og varm, og derfor er det også en af de mest fysisk udfordrende yogaformer, der findes. Stillingerne i Ashtanga yoga er bygget op i en bestemt rækkefølge (serier), så man laver altid de samme stillinger. Som nybegynder starter man med få stillinger og får tilføjet flere efterhånden.

Jeg har lavet Ashtanga yoga siden 2002. Jeg tager på workshops for at få nye inputs og opleve forskellige fortolkninger af yoga. I den forbindelse har jeg oplevet at blive undervist af bl.a. Sharath, Dena Kingsberg, Maria Boox, Lousie Ellis, David Roche, Rolf Naujokat og Liz Lark – allesammen fantastiske og inspirerende lærere på hver deres måde.

Ashtanga yoga systemet blev udviklet eller gen-indført af inderen Shri K. Pattabhi Jois (1915-2009), som er Ahstanga yogaens grundlægger og guru. Han omtales ofte Guruji (kælenavn for guru). Han har gjort et stort stykke arbejde for at få yoga ud i hele verdenen, og jeg er taknemmelig for at den er nået helt hen til mig. Siden hans død har hans barnebarn Sharath overtaget hans skole og position. Ham mødte jeg i København i August 2009. Stort!

Ashtanga yoga links:

Ashtanga Yoga Shala, Århus

Officiel ashtanga yoga side med bl.a. workshopoversigt

Den officielle skole i Mysore, Indien

Alle Ashtanga yoga serier og mantras i ord og billeder

Purple Valley – et vidunderligt yogaresort i Goa

4 Comments

 • Reply Jens 02/08/2011 at 17:11

  Hej Birgitte
  flot blog og Sharath kommer til København igen 4.-9. september 2011.
  Check http://www.ayc.dk og vi håber at se dig.
  Mvh Jens

 • Reply Dorte Uhre 09/01/2012 at 17:59

  Hej ! Jeg vil bare høre om I starter hold op oh hvor?
  Med venlig hilsen Dorte Uhre

 • Reply Bent Petersen 13/12/2012 at 11:32

  Hej Birgitte
  Mig og min Kone tar til Tenerife her til Januar. Dette er hotellet http://www.atlantic-holiday.com/dk/
  Har du erfaring med Yoga og kvaliteten af undervisning på hoteller?
  Mange tak og stor ros til din hjemmeside. Vi får nok brug for den når min kone bliver gravid 🙂

 • Leave a Reply