Browsing Category

Asanas

Anatomi, Asanas, Indien

Op på ho’det ven

Yogamagasiner er nærmest en fetish for mig, især fordi de ikke er til at fat på herhjemme. Men jeg faldt over det ret gode Yoga and Health i Gatwick lufthavn på vejen hjem fra Indien. Hvor jeg allerede har delt lidt viden fra forleden.

En artikel med den besnærende titel Yoga and Youthfulness, handler om hvordan yoga kan holde krop og sind “evigt ung”. Hovedstand (Sirsasana) er central i den sammenhæng, og artiklen lægger vægt på, at det er pga. maven, som er en meget følsom del af kroppen, som tit er der stress og sapændinger sætter sig. I hovedstand bliver der vendt op og ned på de indre organer, og maveregionen slapper af fordi den støtter sig indad mod rygsøjlen, i stedet for at hænge udad (som vi nok er flere, der kun kender alt for godt). Der kommer nyt blod til de livgivende organer, de får længde og bliver dekomprimeret. Så der er kun en ting at gøre for den evige ungdoms skyld: Op på ho’det ven.

 

Sirsasana_Birgittesyoga

Jeg tror, jeg takker nej til botox og prøver at blive stående lidt længere her i stedet for.

Bagudbøjninger, Yogaformer

Kamelen som yin yoga stilling

Kamelen, eller Ushtrasana, kan laves som en yin yoga stilling! Den åbner bryst, ryg og lysken, og giver et stræk på forsiden af lårene. Stillingen holdes i ca et minut, hvis man kan holde til det. Ellers start med 20 sek og arbejd dig gradvist op.

Der kommer mest muligt intensitet i stillingen, hvis man sender hofterne fremad.

Ustrasana Birgittesyoag

Asanas, Foroverbøjninger, Praksis

Goa i mine led

Der er gået Goa i mine led! Da jeg var til yoga her i DK igen her til aften, var det som om der stadig var lidt af Goas hedebølge tilbage inde i mig. Jeg var i hvert fald en del smidigere end da jeg tog afsted, hvilket i høj grad er varmens fortjenste, så Askepots fortryllelse holder åbenbart lidt længere end midnat, eller hvordan man nu siger det.

prasarita padotanasana a Birgittesyoga

Jeg kunne få hovedet i helt gulvet i Prasarita Padottanasana A, hvilket ellers længe har været en umulighed udenfor Indiens grænser. På stranden i Patnem i sidste uge (billedet) gik det også meget godt. En dejlig fornemmelse, da det ellers er en svær stilling for mig pga kombinationen stive ben og manglende evne til foroverbøjning (“you are not at all a forwardbender!” Citat Louise Ellis i Goa).

Asanas, Praksis, Yogaundervisning

Skammekrogen

Min elev (ham som også er min kæreste) har været ulydig… Fordi jeg havde så travlt på mit arbejde i sidste uge, fik jeg ikke undervist ham, og derfor besluttede han sig for at prøve at lave yoga alene.

I yogalærerindens fravær snød han lige hovedstand ind i sit program, selvom jeg ikke har introduceret ham for den stilling endnu.  Siden det er ham, der er fotografen på alle mine billeder so far, har han efterhånden set de fleste af mine yogastillinger. Og hovedstand er han meget fascineret af. Selvfølgelig måtte det gå galt, og han væltede. Bagover…

Hovedstand modifikation SH

Selvom han ikke har gjort, som jeg har sagt, er jeg alligevel helt rørt over hans engagement og nysgerrighed til yoga – noget som i vores mange år sammen, indtil nu udelukkende har været mit felt. Så til næste yogatime tager jeg hovedstanden ind i programmet til ham. Dog med den modifikation, at han kommer op og balancerer med bøjede ben, som vist på billedet. For hvis man først øver at blive sikker her, så skal benene nok komme op af sig selv… Hvis der skal være lidt mere sikkerhed, bruger vi væggen til hjælp. Ind i skammekrogen.

Asanas, Yogaundervisning

2 Gode ting ved at undervise

Jeg underviser jo som sagt min kæreste herhjemme, og det er der adskillige gode ting ved! Men der er to ting, jeg gerne vil tage op her:

1. Det er fantastisk at se hinanden i nye situationer, og sætte forholdet i spil på den måde. Jeg er læreren, som skal undervise men også motivere, underholde og holde ham til ilden. Han er nybegynderen, den nysgerrige elev med intelligente spørgsmål, som forventer noget af sin underviser. Det er virkelig spændende, og nok en lille smule mere udviklende for forholdet end en time sammen foran fjerneren.

2. At opleve glæden i det små. Og det skønne i det enkle. Jeg har mange billeder af mig selv i de sjove yogastillinger med en masse kryds og knuder og armindviklinger. Men der er lige så meget skønhed og fascination i de helt basale stillinger. Det falder mig ind i mødet med en engageret begynder. Fx Urdhva Mukha Svanasana (Hund med hovedet op):

Urdhva Mukha Svanasana Birgttes yogs

Asanas, Hverdag

Balance

Er det egentlig ikke et smukt ord: “Balance”? Det burde være navnet på en mørk, feteret fransk skønhed, og ikke et ord for noget, som er så pokkers svært nogen gange. Og her mener jeg ikke kun balancen i håndstand. Eller billedet herunder, som er en anden armbalance-stilling:

Armbalance_birgittesyoga

Jeg mener selvfølgelig balancen i livet. Mellem arbejde og fritid fx. Mellem pligt og passion. Jeg har brugt nogle dage på et projekt på arbejdet, som kulminerede i går aftes i København. Det var udviklende og lærerigt og det hele. Men: Jeg kom ikke til yoga. Og når yoga nu er min tirsdagskæreste, så føler jeg, at jeg har været utro, selvom jeg slet ikke havde lyst til det. Undskyld, det skal aldrig ske igen! Eller. Pokkers. For det skal det jo. Men jeg savner sgu min tirsdagskæreste her dagen derpå. Godt vi skal ses igen i næste uge.

Måske er balance et smukt ord, fordi det er så smukt, når det lykkes for os at leve i balance?

Bagudbøjninger, Yoga workshops, Yogalærere

DO NOT try this at home!

Dette her er et billede af Kino, hvis workshop jeg stadigvæk er meget inspireret af:

Kino_backbend

Interessant nok er det også et billede af Kino i en yogastilling, hun mente at jeg sagtens kan lave. Jeg forsøgte at forklare hende høfligt, at det kan jeg altså ikke… Men hun gav sig ikke sådan lige (fordi jeg godt kunne lave den med hendes hjælp), og derfor er jeg nu i gang med at øve mig på den. Og hér er en stilling, hvor processen virkelig er målet, for uh, hvor føles den perfekt stilling som en million milliard øvegange væk!

Jeg øver mig med hjælp fra Miles eller Tanja, som støtter mig (det er sjovt nok ikke nemt at holde balancen her), mens jeg holder fast i en fod ad gangen. Det skal lige nævnes, at jeg fra naturens side har en usædvanlig smidig ryg, og det her er altså ikke en stilling, man lige begiver sig ud i i et almindeligt yogaprogram.

Billede er i øvrigt venligst udlånt af YouTube, hvor man også kan se en Kino’s fænomenale bagudbøjninger i en lille video. Som er optaget på Purple Valley yoga resort. Hvor jeg befinder mig om under 3 uger. Yipeee…!

Asanas

Yoga for actionhelte

Det her er simpelthen for sjovt: En blog, hvor konceptet er yogastillinger udført af plastik actionfigurer. Prøv lige at se denne her udgave af krigerstillingen (Virabhadrasana A), udført af GI Joe.

GI Joe

Grin og se mere på Yogabeans bloggen!

Og hvad med denne advarsel fra sitet: Disclaimer: None of the plastic action figures seen on this site are certified yoga instructors.

Asanas, Hverdag

En halv times lørdagsyoga

I ashtangayoga-traditionen er lørdag hviledagen, hvor man derfor ikke laver yoga. Men herhjemme hos mig, er det ikke altid nemt at give den yoga-gas på hverdage. Så det sker at jeg “snyder” lidt her om lørdagen for at opretholde en stabil yoga praksis. Fx denne formiddag, hvor jeg lige havde tid og lyst til en halv times yoga inden Anders stod op. Nok til at få kroppen i gang, som en blid vækning til en dejlig dag. Det blev til følgende:

8 solhilsner, 4 af hver slags. Derefter lavede jeg disse tre stående stillinger:

Padangusthasana_birgittesyoga

Padangushthasana –  her er det vigtigere at holde rygsøjlen lige og skuldrene tilbage end at få fat i tæerne.

Trikonasana_birgittesyoga

Trikonasana – husk at holde fingrene samlede på den strakte hånd.

Parshvakonasana_birgittesyoga

Parshvakonasana – hvis det er for meget at sætte hånden ved siden af foden, så kan man få næsten samme effetkt af stillingen ved at hvile albuen på låret i stedet for.

Derefter lavede jeg mine øvelser til at åbne hofterne og så et stille øjeblik i Padmasana (Lotus – men skrædderstilling er også tilladt).

Ahh, så står resten af lørdagen på bytur og dejlige venner til middag!