Browsing Category

Litteratur

Litteratur

Uh!

Var lige på bogjagt for at finde en gave, og minsandten om jeg ikke fandt et gaveønske til mig selv: Om at spise dyr af Jonathan Safran Foer. Den kunne jeg virkelig godt tænke mig at læse! Godt der kun er en måned-ish til min fødselsdag…

Litteratur

Antikvarisk yoga?

Et helt specielt menneske i mit liv døde i sommers. Vi var i familie, og selvom der var 60 år imellem os, så har jeg altid haft et meget nært venindeforhold til hende. Hun var en helt særlig kvinde, sådan én der til stor skandale levede på polsk og aldrig flyttede sammen med sin kæreste gennem 40 år, hun blev vegetar i 1960’erne og gik ind for alternativ behandling i samme periode. En meget selvstændig kvinde med en tankesæt der var rimelig meget anderledes end de fleste, der er født i 1920’erne…

Efter hendes død har jeg til min store begejstring arvet noget gamle yogatidsskrifter, som blev fundet i hendes gemmer – de er fra 1960, og jeg er helt rundtosset af spænding over at skulle læse i dem.

Litteratur, Yogafilosofi, Yogalærere

Giv slip på målet

Jeg er fordybet i interviewbogen om Guruji, som jeg har skrevet om tidligere. For øjeblikket er det i Graeme Northfield, en avanceret og dygtig lærer, hvis betragninger om yoga virkelig overrasker mig og imponerer – især fordi hans tilgang er meget anderledes og “blidere” end mange andres – egentlig er han ret atypisk for ashtanga yoga, og det kan jeg godt lide.

Den rette indstilling til yoga er ifølge Graeme:

“At first it’s a letting go, a softening of our attitude. Inthe beginning we´re striving and working toward achieving more asanas. But one needs to completely let go of that, let go of this whole goal-oriented practice. Then we need to see our condition as we are, here and now. The next step is to be at peace with that, to actually accept our condition as we are here and now. And from that point, practice with feeling and connection, integrating the whole body and the breath.” (Guruji s. 218)

Er du også blevet lige så betaget som jeg? Se Graemes workshops her – jeg sidder og  drømmer mig til Ibiza, Paros eller Bali lige nu…

Litteratur

Guruji-bogen del 1

– er yndlingslæsning. Jeg fortalt for nylig, at jeg havde bestilt den. Jeg kan egentlig godt forstå at interviewbøger hitter hos boghandlerne. De er så pokkers nemme at læse. Og med denne bog, hvor jeg har mødt et par af de interviewede, så kan jeg høre deres stemmer for mig, og læsningen bliver en slags reminder om deres tilgang til yoga.

Det er fascinerende læsning, at der først i 70’erne var amerikanske unge, der krydsede Indien (hvilket var for viderekomne) og laaangt nede i landet fandt Guruji, bosatte sig hos ham og lærte hans yoga. De tog ham med til USA midt i 70’erne og the rest is history. Hans yogasystem har gjort yoga til et fænomen i hele verden. Og har ændret så utrolig mange menneskers livskvalitet. Den historie skriger på at blive filmatiseret.

Litteratur, Yoga workshops, Yogalærere

Maria Boox dag 1

Når det kommer til yogalærer Maria Boox, så er jeg muligvis jordens største fan. Workshoppen startede for mit vedkommende i dag, og det har allerede været helt fantastisk. Maria er en lærer med utrolig sikre og behagelige justeringer, et sjældent nærvær og en kvindelig varme. Og selvom det er 4 gang jeg er på workshop med hende, så lærer jeg også denne gang en masse nyt.

I dag spurgte Maria mig fx efter hun holdt mig i Supta Vajrasana: “Sthira sukham asanam?” – hvilket jeg ikke umiddelbart kunne svare på før hun smilende gav mig oversættelsen “is the pose steady and comfortable for you?”  Svaret til hendes spørgsmål var ja, men det spændende for mig her var spørgsmålet. Det viste sig at være et citat fra Patanjalis Yoga Sutraer (en gammel bog på vers, der omhandler yoga), vers 2.46. Det er det eneste vers der handler om yoga stillinger, og det går altså på, at man skal bestræbe sig på, at ens stillinger er “steady and comfortable”.

I min bog herhjemme om sutraerne står der desuden om verset “sthira sukham asanam”: “When asanas [yoga stillinger] are properly practised there must be alertness without tension and relaxation without dullness and heaviness.”

supta vajrasana

Det er, som de kvikke vi bemærke, ikke mig på billedet. Denne illustration af supta vajrasana har jeg lånt her

Litteratur

Bogtip!

Jeg fik et tip hos Yogamudra i sidste uge om en nyudkommet bog. Den handler om Guruji, guruen i Ashtanga yoga, som døde sidste år. Det er hans elever, der med årene selv er blevet berømte og internationalt anerkendte yogalærere, der i interviews fortæller om Guruji og hans undervisning. Det er hans elever Eddie Stern og Guy Donahue, som står bag bogen.

Jeg har allerede bestilt den her og glæder mig så meget til den kommer! Så skal jeg nok fortælle mere om den.

Guruji

Litteratur

Whatever happens, happens…

 Min internetforbindelse forsvandt i går *puf*, så citatet jeg lovede i forgårs får I først nu:

“Books or yoga classes often give the impression that there are prerequisites for the study of yoga. We may be told that we should not smoke, or that we should be vegetarian, or that we should give away all our worldly goods. Such ways of behaving are admirable only if they originate within us – and they may as a result of yoga – but not if they are imposed from outside. For instance, many people who smoke give up the habit once they begin a yoga practice. As result of their practice they no longer want to smoke; they do not give up smoking in order to practice yoga. We begin where we are and how we are, and whatever happens, happens.”

T.K.V Desikachar – Heart of Yoga

Køb “Heart of Yoga” her

Litteratur

Læselyst?

Jeg er blevet opfordret til at skrive lidt om yogabøger – og dén tager jeg gerne op, for jeg elsker bøger! Jeg tror, det er meget naturligt, når man møder yoga og har dyrket det lidt, at få lyst til at læse om det.

Min absolutte favorit er “Heart of Yoga” af T.K.V Desikachar, den er en grundbog inden for moderne yoga. Desikachar skriver med stor viden og erfaring om filosofien i yoga og hvordan yoga skal forstås – og leves ikke midst. Bogen er FYLDT med perler, og den periode, hvor jeg læste den fra ende til anden, havde jeg en ubrydelig date hver dag – jeg måtte bare læse i den.

heart-of-yoga-birgittesyoga

Følg med i morgen, hvor jeg bringer et af mine yndlingscitater fra bogen.

Litteratur

Yoga magasiner – tip!

Marianne kom med et virkelig godt tip den anden dag, som jeg meget gerne vil give videre.

Man kan blive online abonnent af yogamagasinet Yoga Journal for en slik. Gå ind på Zinio.com og søg på yoga. Først synes jeg ikke det var særlig billigt. Indtil jeg opdagede, at de 90 kr. var for 9 udgaver..! Dét er billigt! Og selvom en glitrende papirudgave er indbegrebet af velvære for mig, så er onlineversionen dels mere miljøvenlig, og der er også større sandsynlighed for at jeg får det læst, sådan som jeg bruger min tid her foran computeren.

Tænk bare hvis man havde en iPad… SÅ skulle jeg abonnere på alt online!

YogaJournal_birgittesyoga

Litteratur, Yogaformer

Yin yoga – the founding father

Yin yoga, som Louise Ellis underviste i de fleste eftermiddage på resortet Purple Valley, er en yogaform som er moderniseret og introduceret i vesten af Paul Grilley. Hans bog, som jeg har herinde på bogreolen, er ganske fin, dog temmelig teoretisk, så det skal man være til. Han sammenholder meridian banerne i kroppen (dem man bruger i fx akupunktur) med bindevævet, som er det, man primært arbejder med i yin yogaen i stedet for musklerne.yin-yoga PaulGrilley

Yin stillinger arbejder meget med stræk og åbninger af leddene, fx hofteåbnere og hasestræk, da det er ben og hofter, der ofte lider hårdest under den vestlige dagligdag med kontorstole, sofer og bilsæder. Musklerne skal være afslappede og åndedrættet frit, og så skal ryggen være rundet, hvilket er anderledes fra fx Ashtanga yoga. Og så skal man blive i stillingerne i lang tid – og dét er en udfordring! Av av, at forsøge at slappe af, mens man kan mærke at der bliver strukket noget gevaldigt inde i leddet, som ikke plejer at blive det! Så selvom Grilley kalder det “A quiet practise”, så kan jeg godt tage mig selv i at skrige indvendigt… Heldigvis er det også, efter min erfaring indtil videre, en uhyre effektiv yogaform. Og den komplementerer Ashtanga yoga perfekt, fordi det virkelig hjælper med at åbne op og gør nogle nøglestillinger i ashtanga yoga, fx Skildpadden, mere tilgængelige.

Øvelserne i bogen har Paul Grilley fået sin hustru til at demonstrere, og da hun tilsyneladende er professionel balletdaner og slangemenneske eller noget i samme boldgade, så kan billederne være temmelig demotiverende og langt fra den almindelige yogaudøvers (Læs: min) virkelighed. Se bare videoen herunder, hvor der også er et par temmelig smidige damer med på holdet. Men altså, det kan jo være, at de er blevet sådan af at lave yin yoga, og så kan man jo kun få lyst til at hoppe med på vognen: