Browsing Category

Yogaformer

Yogaformer

Mit første møde med Bikram yoga

Jeg var i går til min første time i Bikram yoga nogensinde! En meget signifikant type yoga, hvor man laver 26 (?) stillinger i et 40 grader varmt lokale, guidet af en speedsnakkende yogainstruktør. Hvis jeg skal beskrive det i 3 korte vendinger, så er det:

1. VARMT

2. Energi-boostende

3. Selviscenesættende

Varmen vendte jeg mig hurtigt til. Tror, at hvis man først har prøvet at lave yoga til man virkelig sveder fra alle porer og lugter af ophidset gnu (og der har jeg været mange gange i mit yogaliv), så er man ikke den følelse fremmed. Især ikke, hvis man har prøvet førnævnte i et subtropisk/tropisk klima, fx Indien. Men det er da grænseoverskridende at svede før man overhovedet er gået i gang.

Energi-boost: Det er en ekstremt dynamisk yogaform, dels på grund af øvelserne, men måske mest af alt fordi instruktøren dikterer energisk og bydende, så man paces frem og igennem serierne af stillinger. jeg havde det godt i kroppen bagefter, og har haft det rart i kroppen her dagen derpå. Varmen hjælper også én til at komme længere ud i stillingerne, og det er jo sjovt at føle sig lidt ekstra smidig.

Selv-iscenesættelse: Alligevel er der noget, der gør Bikram ret fremmed for mig her første gang, jeg prøver det. Og det er det fokus, man hele tiden skal have på sig selv udefra. Der er spejlvægge i en del af lokalet, og de fleste stillinger udføres, mens man kigger på sig selv. For mig er det meget fremmed i en yogakontekst (så nej, jeg er heller ikke begejstret for yoga i fitnesscentre), fordi yoga, som jeg har lært det, handler om at mærke efter, om en stilling er rigtig. Og den kropsbevidsthed, som er hele omdrejningspunktet, bliver forskubbet og bliver til en ydre bevidsthed, når man fokuserer på, hvordan en stilling ser ud, frem for hvordan den mærkes. I stedet bliver man fokuseret på stillingernes æstetik (og smukke er de, mange af stillingerne). Og i min optik er det ikke det, yoga handler om – hvilket åbner for en masse andre tanker, som jeg tror, jeg hellere må gemme til et andet indlæg.

Måske skal jeg lige prøve det lidt mere. For at se, om det blot er en fase, at man ser på sig selv mere end mærker sig selv. Og smidigheden er dynamikken er helt sikre sjove at arbejde med – plus at man effektivt kommer i form. Jeg må hellere få købt et par introtimer, når Bikram Yoga Aarhus åbner dørene.

Tillykke til holdet bag den nye yogaskole!

Anatomi, Blogging, Yogaformer

Når man skal fortælle noget stort

– er det som om alle ord i ens ordforråd bliver for små. Og det jeg skal fortælle er småt endnu, men bliver bare større og større. Yes. Der er en baby på vej her hjemme hos mig – godt gættet Lykke. Og mit yogaværelse skal blive til et børneværelse i slutningen af februar, og det gør overhovedet ingenting (selvom jeg godt gad ha et yogaværelse; det er bare på en lidt anden proportionalitetsskala end hvor godt jeg gider ha en baby).

Så tema på Birgittes yoga i det næste halve år bliver altså gravidyoga! Det bliver ikke det eneste, jeg skriver om, meeen hvad hjertet er fuldt af løber munden over med. Jeg håber I vil læse med alligevel, om ikke for andet så for den potentielle underholdningsværdi i “yoga for hvaler”…

Yogaformer, Yogalærere

Ny yogaskole i Århus

Der er åbnet en ny yogaskole i Århus! Der undervises i en meget bred vifte af yogaformer; Ana Forrest yoga, Ashtanga yoga, Iyengar yoga, Hatha yoga, de Fem Tibetanere, senior yoga, graviditetsyoga, latter yoga (?), og åndedrætsteknik. Wow, lidt af et program!

Stedet hedder Ancient Bamboo og er etableret af Mike Nevitt, en englænder, der har undervist i bl.a. Fitness.dk og DGI huset. En meget meget dygtig og behagelig lærer, som jeg har mødt et par gange. Hans Ashtanga yoga følger ikke helt den traditionelle vej, da han har tilpasset systemet ud fra hans egen overbevisning og erfaringer. Derfor har han også tidligere kaldt det for Dynamisk yoga, simpelthen for ikke at få ballade med “the yoga society”…

Jeg har været forbi dernede, mens stedet endnu var under opbygning, og der var det mit indtryk, at det bliver en hyggelig yogaskole. Og med et meget blandet publikum qua de mange forskellige tilbud. Jeg kunne selv godt tænke mig at prøve de 5 Tibetanere, og  det bliver måske stedet, hvor jeg kaster mig ud i det…

Læs en omtale af Ancient Bamboo her

Yogaformer, Yogalærere

Yin yoga – Sarah Powers

Med lidt forsinkelde (beklager) fortsætter jeg her med at fortælle om den kraftfulde og afstressende yin yoga:

Som jeg har fortalt tidligere så er Paul Grilley yin yogaens fader. Han har grundlagt yin yogaen som disciplin. En af hans største arvtagere inden for yin yoga er Sarah Powers, og det er hendes version af yin yoga, som Louise Ellis præsenterede mig for på min yogaferie. Louise talte varmt om Sarahs tilgang og måde at kommunikere yogaen på. Og ud fra dette klip, jeg har fundet med hende, kan jeg kun være enig. Hun virker til at være en varm og inspirerende dame – bare hør hendes rolige stemme og skønne ordvalg:

Bagudbøjninger, Yogaformer

Kamelen som yin yoga stilling

Kamelen, eller Ushtrasana, kan laves som en yin yoga stilling! Den åbner bryst, ryg og lysken, og giver et stræk på forsiden af lårene. Stillingen holdes i ca et minut, hvis man kan holde til det. Ellers start med 20 sek og arbejd dig gradvist op.

Der kommer mest muligt intensitet i stillingen, hvis man sender hofterne fremad.

Ustrasana Birgittesyoag

Litteratur, Yogaformer

Yin yoga – the founding father

Yin yoga, som Louise Ellis underviste i de fleste eftermiddage på resortet Purple Valley, er en yogaform som er moderniseret og introduceret i vesten af Paul Grilley. Hans bog, som jeg har herinde på bogreolen, er ganske fin, dog temmelig teoretisk, så det skal man være til. Han sammenholder meridian banerne i kroppen (dem man bruger i fx akupunktur) med bindevævet, som er det, man primært arbejder med i yin yogaen i stedet for musklerne.yin-yoga PaulGrilley

Yin stillinger arbejder meget med stræk og åbninger af leddene, fx hofteåbnere og hasestræk, da det er ben og hofter, der ofte lider hårdest under den vestlige dagligdag med kontorstole, sofer og bilsæder. Musklerne skal være afslappede og åndedrættet frit, og så skal ryggen være rundet, hvilket er anderledes fra fx Ashtanga yoga. Og så skal man blive i stillingerne i lang tid – og dét er en udfordring! Av av, at forsøge at slappe af, mens man kan mærke at der bliver strukket noget gevaldigt inde i leddet, som ikke plejer at blive det! Så selvom Grilley kalder det “A quiet practise”, så kan jeg godt tage mig selv i at skrige indvendigt… Heldigvis er det også, efter min erfaring indtil videre, en uhyre effektiv yogaform. Og den komplementerer Ashtanga yoga perfekt, fordi det virkelig hjælper med at åbne op og gør nogle nøglestillinger i ashtanga yoga, fx Skildpadden, mere tilgængelige.

Øvelserne i bogen har Paul Grilley fået sin hustru til at demonstrere, og da hun tilsyneladende er professionel balletdaner og slangemenneske eller noget i samme boldgade, så kan billederne være temmelig demotiverende og langt fra den almindelige yogaudøvers (Læs: min) virkelighed. Se bare videoen herunder, hvor der også er et par temmelig smidige damer med på holdet. Men altså, det kan jo være, at de er blevet sådan af at lave yin yoga, og så kan man jo kun få lyst til at hoppe med på vognen:

Hverdag, Yoga retreats, Yogaformer, Yogalærere

Gevaldigt indhentet

Tusind tak for de søde ord til mit sidste indlæg, billedet er fra en hel fotosession vi havde sjov med at lave en morgen, så der vil være mange flere billeder i samme stil i det næste stykke tid.

Jeg føler mig gevaldigt indhentet af hverdagen efter hjemkomst fra Indien; ugen er fløjet afsted og jeg sidder allerede med billederne derfra som minder, der bliver noget der var “engang” og ikke sidste uges begivenheder.

Og der er intet som hverdagen, der kan sluge alle gode intentioner om at give den gas med yogaen, når man er hjemme igen! Men men, lidt har jeg lavet, jeg har nemlig genoptaget morgenøvelser, og laver nogle Yin yoga stillinger, som vi lavede på Louise Ellis kursus. Yin yoga er “afslappet yoga”, modsat fx Ashtanga yoga, som er en kraftfuld Yang type yoga (her er nogen, der låner taoismens ikoniske billede til at definere yogatyper). Stillingerne laves derfor ikke med spændte muskler, men fokuserer på strækn eller åbning i leddene, som kommer når stillingen påvirker bindevævet ileddene.

En simpel yin yoga  stilling er at sidde på gulvet med strakte, samlede ben og bøje sig frem over benene. Ryggen må gerne være rundet. Bliv i stillengen og forsøg at slappe helt af her i min. 5 minutter. Denne stilling vil være perfekt for Cathrine, som klagede over stramme haser og efterlyste et godt tip. Denne type øvelser er gode til at træne stramhed op (hvilket jeg også virkelig har brug for), og fordi man er afslappet i musklerne og bruger tyndgekraften, så kommer man ikke til at overstrække.

Jeg vender frygteligt tilbage med både mere om Yin yoga og mit nye morgenprogram.

Sovende hund– Yin yoga er afslappet, men dog ikke så afslappet som denne hund, der yndede at tage en lur udenfor vores cottage.

Yogaformer

En tur i varmen

Næ, overskriften hentyder faktisk ikke til min forestående tur til Indien, selvom man skulle tro det.

I sidste uge var jeg en tur i København, og havde fornøjelsen af at prøve Hot Yoga for første gang. Jeg havde fået en invitation til at kigge forbi Nalini yoga, en nyåbnet yogaskole på Christianshavn, som specialiserer sig i yogaundervisning i et lokale med 37 graders varme.

Stedet er meget lækkert, helt hvidt og lyst og nyt, med orkideer og afspændingsmusik. En dejlig måde at starte en kold, dyster dag med støvregn. Mit første indtryk af varmen i lokalet var “puha, det er godt nok varmt herinde,” Og jeg fik også en svimlen for øjnene første gang jeg bøjede mig fremover. Men det gik over efter kort tid. Faktisk glemte jeg det helt, fordi jeg blev så optaget af yogastillingerne og undervisningen. Og det er vist et godt tegn. Til gengæld var jeg enormt træt i hovedet resten af dagen, men det skulle også være en naturlig reaktion, som forsvinder efter et par gange.

Nalini yoga

Jeg må sige,  at det var skønt at lade sig indhylle i varmen, og så er Hot Yoga en rar og forholdvis rolig form for yoga. Jeg stenede lidt over, at hele den ene væg i rummet var et spejl. Jeg aldrig har lavet yoga foran sådan et, og det giver mig nogle associationer til træningscentre, som ikke er særlig positive. Men de blev brugt på en god måde i undervisningen, og hvis man har været lidt oftere i et fitesscenter end jeg har, så er man måske bedre til at fokusere på stillingernes anatomi i stedet for at gå i selvsving over, hvor små ens øjne egentlig er, når man lige er stået op…

Hvis man er studerende, kan man træne morgen og formiddag til kun 50 kr. Læs mere her

Billedet har jeg lånt på Nalini yogas Facebookside.

Yogaformer

Et varmt tip

Hvis man skulle være blevet lidt varm på Bikram yoga, som jeg skrev om for et par dage siden, så er her et tip:

Den københavnske Bikram yogaskole Nalini yoga åbner i uge 7 med en masse fine tilbud – fx. kan man træne i den uge til en pris man selv bestemmer (dvs. et oplagt tidspunkt for en gratis prøvetime eller to). Læs mere her

Hvis ikke det var fordi,  jeg i den weekend skal på workshop med Kino Macgregor, så kunne jeg godt liige have taget på weekendtur til Kbh for at prøve det af. Det må blive en anden gang…

Yogaformer

Nye yogaformer: Power yoga

Tredje indlæg om nye vestligt orienterede yogaformer handler om Power yoga:

Power yoga er i virkeligheden den måde Ashtanga yoga har fået bred udbredelse. Power yoga er fitnesscentrenes måde at sælge Ashtanga yoga, og ofte er yogaen tilpasset stedet og kulturen, så den minder om en typisk fitness workout. Der lægges meget vægt på stillinger, flow og ”sved på panden” og ikke så meget på yogaens dybere formål, afspænding og meditation. Der laves typisk heller ikke de mere kringlede yogastillinger. Yogaen reduceres til at være for fysikkens skyld og er derfor på mange måder slet ikke yoga. Der er dog flere og flere steder hvor man faktisk er begyndt at udbyde rigtige yogatimer, så udviklingen er derfor positiv. Men det er mit indtryk, at der er lang vej igen.

Jeg startede i sin tid selv på et hold, der blev kaldt power yoga. Det var kun fordi, læreren kaldte det Ashtanga, at jeg fangede linket. Så jeg vidste hvilken skole jeg skulle gå til, da jeg gerne ville gå til yoga “rigtigt”.

I Århus undervises der fx i Power yoga i Fitness.dk og Fitness World