Browsing Category

Yogalærere

Litteratur, Yogafilosofi, Yogalærere

Giv slip på målet

Jeg er fordybet i interviewbogen om Guruji, som jeg har skrevet om tidligere. For øjeblikket er det i Graeme Northfield, en avanceret og dygtig lærer, hvis betragninger om yoga virkelig overrasker mig og imponerer – især fordi hans tilgang er meget anderledes og “blidere” end mange andres – egentlig er han ret atypisk for ashtanga yoga, og det kan jeg godt lide.

Den rette indstilling til yoga er ifølge Graeme:

“At first it’s a letting go, a softening of our attitude. Inthe beginning we´re striving and working toward achieving more asanas. But one needs to completely let go of that, let go of this whole goal-oriented practice. Then we need to see our condition as we are, here and now. The next step is to be at peace with that, to actually accept our condition as we are here and now. And from that point, practice with feeling and connection, integrating the whole body and the breath.” (Guruji s. 218)

Er du også blevet lige så betaget som jeg? Se Graemes workshops her – jeg sidder og  drømmer mig til Ibiza, Paros eller Bali lige nu…

Indien, Yogalærere

Vise ord

Jeg har ikke været så opslugt af en bog længe, som jeg er det af bogen om Guruji. Interviews med alle de erfarne yogier, som i sin tid fandt frem til Guruens lille shala langt nede i Indien er en fantastisk måde at lære om yoga. Og det er skrevet, så man kan høre dem tale og fornemme deres personligheder. I dag får I Tim Millers syn på værdien af en daglig praksis. Tim var en af de første til at lære ashtanga yoga i USA, og han underviser mange anerkendte yogalærere (bl.a. Maria Boox).

“My experience of practising yoga now for about twenty-three years is that it keeps me connected to a process that is life-giving, light-giving, and health-giving. The rewards of yoge are tangible and immediate, and especially in the beginning. Staying connected to the practise for me just ensures that the evolutionary process continues to unfold itself in some kind of organic way, creating greater health, greater wealth, greater possibility, greater opportunity, greater things”

Tim underviser stadig med base i Encinitas, en by i Californien, hvor ashtanga yoga fik sin første base i vesten. Den er hermed røget højt op på listen over drømmedestinationer i yogaens navn…

Billedet af Tim er lånt her

Yogalærere

Saknar Maria

Sidste uges workshop sidder stadig i kroppen på den gode måde. Jeg har også den her gang fået rigtig meget ud af Marias justeringer og hendes beretninger om livet med yoga. Det er spændende at møde en lærer flere år i træk, for man kan sagtens fornemme, at hun udvikler sin egen erfaring og viden løbende, så hun giver nye input fra gang til gang. Og så lærer man hinanden at kende. Ulempen ved det sidste er, at jeg begynder at savne hende. Yogashalaen får en særlig stemning med klangen af det svenske sprog “Andas! Bra.”

Namaste Maria. Jeg håber, vi ses snart igen.

Litteratur, Yoga workshops, Yogalærere

Maria Boox dag 1

Når det kommer til yogalærer Maria Boox, så er jeg muligvis jordens største fan. Workshoppen startede for mit vedkommende i dag, og det har allerede været helt fantastisk. Maria er en lærer med utrolig sikre og behagelige justeringer, et sjældent nærvær og en kvindelig varme. Og selvom det er 4 gang jeg er på workshop med hende, så lærer jeg også denne gang en masse nyt.

I dag spurgte Maria mig fx efter hun holdt mig i Supta Vajrasana: “Sthira sukham asanam?” – hvilket jeg ikke umiddelbart kunne svare på før hun smilende gav mig oversættelsen “is the pose steady and comfortable for you?”  Svaret til hendes spørgsmål var ja, men det spændende for mig her var spørgsmålet. Det viste sig at være et citat fra Patanjalis Yoga Sutraer (en gammel bog på vers, der omhandler yoga), vers 2.46. Det er det eneste vers der handler om yoga stillinger, og det går altså på, at man skal bestræbe sig på, at ens stillinger er “steady and comfortable”.

I min bog herhjemme om sutraerne står der desuden om verset “sthira sukham asanam”: “When asanas [yoga stillinger] are properly practised there must be alertness without tension and relaxation without dullness and heaviness.”

supta vajrasana

Det er, som de kvikke vi bemærke, ikke mig på billedet. Denne illustration af supta vajrasana har jeg lånt her

Yoga workshops, Yogalærere

Count-down

Det er mandag og endnu en travl uge er skudt i gang. Men men, der er intet, der kan slå mig ud af kurs. For nedtællingen er i gang, og der er ikke mange fingre tilbage at tælle.

På fredag og 5 dage frem skal jeg være det bedste yoga-selskab man kan forestille sig: Svenske yoga-vidunder Maria Boox kommer til Århus (og jeg har hørt, at der stadig er ledige pladser, så slynd dig at melde dig til!). Hun er et af mine absolutte yndlingsmennesker – og lærer. Se hendes nye skønne hjemmeside her

Mariaboox_birgittesyoga

Yogaformer, Yogalærere

Ny yogaskole i Århus

Der er åbnet en ny yogaskole i Århus! Der undervises i en meget bred vifte af yogaformer; Ana Forrest yoga, Ashtanga yoga, Iyengar yoga, Hatha yoga, de Fem Tibetanere, senior yoga, graviditetsyoga, latter yoga (?), og åndedrætsteknik. Wow, lidt af et program!

Stedet hedder Ancient Bamboo og er etableret af Mike Nevitt, en englænder, der har undervist i bl.a. Fitness.dk og DGI huset. En meget meget dygtig og behagelig lærer, som jeg har mødt et par gange. Hans Ashtanga yoga følger ikke helt den traditionelle vej, da han har tilpasset systemet ud fra hans egen overbevisning og erfaringer. Derfor har han også tidligere kaldt det for Dynamisk yoga, simpelthen for ikke at få ballade med “the yoga society”…

Jeg har været forbi dernede, mens stedet endnu var under opbygning, og der var det mit indtryk, at det bliver en hyggelig yogaskole. Og med et meget blandet publikum qua de mange forskellige tilbud. Jeg kunne selv godt tænke mig at prøve de 5 Tibetanere, og  det bliver måske stedet, hvor jeg kaster mig ud i det…

Læs en omtale af Ancient Bamboo her

Yogalærere

Astanga yoga studio, yogaen

Jeg har som fortalt været til yoga på Astanga Yoga Studio i Kbh her i søndags. Jeg har hørt lidt om Eskil (en af stedets lærere og stifter) fra en veninde, men kendte ellers ikke noget til stedet. Og da der er ret stor forskel på måden at undervise i ashtanga yoga, så var jeg ret spændt.

Stedet er virkelig flot! Meget lyst, velindrettet og rummeligt med små oaser og et åbent køkken. Og jeg fik en fin modtagelse, selvom jeg gjorde noget så akavet som at ringe på for at blive lukket ind midt i en Pranayama klasse (vejrtrækning, hvor folk er meget koncentrerede og stille). Og der er en god og afsleppet stemning blandt de ansatte.

Shalaen var varm og meget indbydende. Der var to lærere, Eskil og Mikko, så der var god tid til de rettelser de havde, og jeg kunne lave en praksis, som den passer til mig, med deres hjælp og forslag til justeringer og indsatsområder. Det er altid givende at få nye input fra en lærer, der ser én med helt nye øjne. Og stilen på skolen virker til at være mere fokuseret på fysiologi og styrke end den tradition, jeg kommer fra, så det var meget sundt for mig at blive udfordret lidt ekstra på dén del. Jeg fik min sag for i håndstand, skulle jeg hilse og sige!

Jeg hoppede på et af deres mysore hold, men de ser ud til at have et bredt skema, så kig forbi og se om det kunne være noget for dig, Mit indtryk er, at stedet er dedikeret og har meget kvalificeret undervisning i ashtanga yoga. Jeg kan helt sikkert godt finde på at kigge forbi igen, også så jeg kan få endnu en chance for at møde min fellow blogger og yogini Marianne in real life.

Astangayogastudio

 – følg med i morgen, hvor jeg bringer sidste del at min beretning om Astanga Yoga Studio! Det handler om, hvordan et viskestykke kom til at spille en vigtig rolle i mit besøg der – stay tuned!

Yogaformer, Yogalærere

Yin yoga – Sarah Powers

Med lidt forsinkelde (beklager) fortsætter jeg her med at fortælle om den kraftfulde og afstressende yin yoga:

Som jeg har fortalt tidligere så er Paul Grilley yin yogaens fader. Han har grundlagt yin yogaen som disciplin. En af hans største arvtagere inden for yin yoga er Sarah Powers, og det er hendes version af yin yoga, som Louise Ellis præsenterede mig for på min yogaferie. Louise talte varmt om Sarahs tilgang og måde at kommunikere yogaen på. Og ud fra dette klip, jeg har fundet med hende, kan jeg kun være enig. Hun virker til at være en varm og inspirerende dame – bare hør hendes rolige stemme og skønne ordvalg:

Hverdag, Yogalærere, Yogapolitik

Yogafængsel del 2

Mit forrige indlæg om at justere sin egen yogapraksis har affødt en spændende debat (TAK for jeres tilbagemeldinger på indlægget, jeg elsker at få lidt modspil herinde!). Så jeg brygger lige lidt videre på det indlæg. Lige til advarsel bliver dette måske lidt uforståeligt, for de af jer som ikke kender til ashtanga yoga.

At være tro mod Pattabhi Jois’ ashtanga system er et af de mest omdiskuterede emner i ashtanga kredse. Og der er forskellige meninger om, hvad det korrekte system er (selvom man må gå ud fra, at det er det, der undervises i på det givne tidspunkt i Mysore – og det justeres løbende). Jeg var lige sammen med nogle dejlige mennesker fra min yogaskole i går, og en af dem fortalte at man hos John Scott (en af de mest velrenommerede lærere) bliver bedt om at lave fuld vinyasa. Det vil sige op at stå mellem de fleste af de siddende stillinger. Lino Miele gør det efter sigende mellem ALLE siddende stillinger på sin DVD.

Hvis man har fysikken til at lave fuld vinyasa så skal man da gøre det! Det har man nok, hvis man er fx. på workshop eller træner hos en lærer i et stykke tid. For så er yogapraksissen typisk dagens primære beskæftigelse. Det samme, blot i mindre skala, med at lave fulde serier, alle solhilsner, vejrtrækninger etc. i sin daglige praksis.

 Hvis jeg kunne indrette mit liv efter yogaen, så kunne det være rigtig spændende at gøre det. Men det kan jeg ikke. Og jeg er nok heller ikke klar til det, når jeg tænker efter. Yogaen skal have en stor plads i mit liv, men den skal ikke definere det. Og jeg har, som det er nu, pga. pendlerarbejde og sociale behov, ikke plads til en daglig fuld praksis i mit hverdagsliv. Til gengæld gør jeg plads til det, jeg kan. Og fra min synsvinkel synes jeg fint, at jeg kan udvikle og fordybe min ashtanga praksis fra her hvor jeg står nu. Omend det nok ville nok gå mere smooth, hvis jeg kunne gå all in. Men som Pattabhi Jois er citeret for at sige, så hellere praktisere en lille smule yoga dagligt end lave en masse to gange om ugen.

Yoga workshops, Yogalærere

Yogafængsel

Yogalærer Charlie Taylor-Rugman (UK) gav for et par år siden en workshop på yogaskolen her i Århus. Han gik meget op i, at man ikke skal gå så meget op i yogaens “regelsæt”. I ashtanga yoga hedder det sig fx at man skal lave 5 af hver solhilsen. Og der er bestemte måder at komme ind og ud af stillinger på. Men Charlie mener, at man bør optimere sin praksis efter sin krop og sin hverdag i stedet for at være en slave af disse regelsæt. Han satte trumf på utallige af sine pointer ved at sige “And you won’t go to yoga prison for this!”

Jeg elsker den pointe: der er en masse ting man bør gøre i yogaens tradition, men man skal også føle efter og tænke sig om. Og hvis det passer én meget bedre at lave 3 af hver solhilsen og tage dem med ro med færre stillinger en dag, jamen så er det jo bare det, man skal.

yogaprison

Så når jeg ligesom den anden dag skriver om yogafængsel, så er det med tanke på Charlies gode pointer.