Browsing Category

Yogapolitik

Hverdag, Yogalærere, Yogapolitik

Yogafængsel del 2

Mit forrige indlæg om at justere sin egen yogapraksis har affødt en spændende debat (TAK for jeres tilbagemeldinger på indlægget, jeg elsker at få lidt modspil herinde!). Så jeg brygger lige lidt videre på det indlæg. Lige til advarsel bliver dette måske lidt uforståeligt, for de af jer som ikke kender til ashtanga yoga.

At være tro mod Pattabhi Jois’ ashtanga system er et af de mest omdiskuterede emner i ashtanga kredse. Og der er forskellige meninger om, hvad det korrekte system er (selvom man må gå ud fra, at det er det, der undervises i på det givne tidspunkt i Mysore – og det justeres løbende). Jeg var lige sammen med nogle dejlige mennesker fra min yogaskole i går, og en af dem fortalte at man hos John Scott (en af de mest velrenommerede lærere) bliver bedt om at lave fuld vinyasa. Det vil sige op at stå mellem de fleste af de siddende stillinger. Lino Miele gør det efter sigende mellem ALLE siddende stillinger på sin DVD.

Hvis man har fysikken til at lave fuld vinyasa så skal man da gøre det! Det har man nok, hvis man er fx. på workshop eller træner hos en lærer i et stykke tid. For så er yogapraksissen typisk dagens primære beskæftigelse. Det samme, blot i mindre skala, med at lave fulde serier, alle solhilsner, vejrtrækninger etc. i sin daglige praksis.

 Hvis jeg kunne indrette mit liv efter yogaen, så kunne det være rigtig spændende at gøre det. Men det kan jeg ikke. Og jeg er nok heller ikke klar til det, når jeg tænker efter. Yogaen skal have en stor plads i mit liv, men den skal ikke definere det. Og jeg har, som det er nu, pga. pendlerarbejde og sociale behov, ikke plads til en daglig fuld praksis i mit hverdagsliv. Til gengæld gør jeg plads til det, jeg kan. Og fra min synsvinkel synes jeg fint, at jeg kan udvikle og fordybe min ashtanga praksis fra her hvor jeg står nu. Omend det nok ville nok gå mere smooth, hvis jeg kunne gå all in. Men som Pattabhi Jois er citeret for at sige, så hellere praktisere en lille smule yoga dagligt end lave en masse to gange om ugen.