Browsing Category

Yogaundervisning

Gravidyoga, Yogaundervisning

Hokus pokus yoga?

Jeg har været oppe at køre siden d. 3. nov., hvor jeg holdt min anden prøve-session i gravidyoga. 7 veloplagte maver i forskellige størrelser var med, og alle var søde til at blive bagefter til evaluering og diskussion af gravidyoga-konceptet.Vi kom vidt omkring, og der kom også meget konkrete ønsker på bordet, fx “Kan du ikke lave et gravidyogahold mandag eller fredag, efter arbejde?” (Signe, jeg skal se, hvad jeg kan gøre!)

Jeg fik nogle rigtig fine ord og tanker om min undervisning med på vejen, og jeg har vendt dem mange gange i mit hoved siden. Jeg havde lavet en del om i mit program og det virkede bedre end første gang var min konklusion. Der er meget at holde styr på, for alles kroppe er forskellige, og det en gravid synes er super dejligt finder en anden måske helt umuligt.

Af de mange gode input jeg fik, er der 3 kommentarer fra mine elever, jeg særligt husker, fordi de gjorde mig helt varm af glæde:

“Din undervisning var ikke så hokus-pokus spirituel, at jeg stod af på det. Det har jeg ellers gjort tidligere andre steder. Det hjælper, at du forklarer hvorfor vi gør tingene. Så virker det ikke så hokus-pokus.”

“Jeg er vant til at lave en masse og have et højt tempo, så det har været svært for mig, at jeg pludselig skal tage den med ro og der er ting, jeg ikke må gøre lige nu. Men i dag er nok første gang jeg virkelig har mærket i min krop, at jeg er gravid.”

“Det der afspænding: Jeg tænkte, da jeg lagde mig ned, at jeg ikke kan slappe helt af, når jeg er sådan et sted som her. Men da inden du havde talt særlig længe, så var jeg gået ud som et lys, og vågnede først efter musikken var slukket.”

 

Yogaundervisning

Glæden ved at dele

Yogaens kunst består i at lave en helt masse yogastillinger dag ud og dag ind. Jo flere desto bedre en yogi er man. Not.

I dag har jeg delt yoga med min dejlige søster (den ene af dem, der er nemlig indtil flere i mit liv), og lært hende solhilsner, forøvelse til bro og gjort hende så afspændt, at hun nærmest faldt i søvn. Og hun har fået sin egen yogaserie, som hun skal følge. Så selvom jeg ikke nåede yogaskolen og mine hundredevis af yogastillinger i dag, så kunne der ikke have været mere yogastemning for mig. Når man lærer nogen noget for første gang, dét er kæmpestort. Og dét er yoga.

Jeg faldt over denne glimrende introduktion til Solhilsen A på YouTube:

Yogaundervisning

Travle dage

Typisk, at jeg lige når at melde min genkomst ud for så at være stille herinde i flere dage.

Men jeg er i København og har hele ugen været travlt optaget af en storstilet event, jeg har lavet med mit arbejde. En blogger-event faktisk! Så jeg er kommet totalt i blogger-stemning, selvom de søde piger, der kom til vores event var modebloggere. Det bliver jeg vist aldrig.

Selvom dagene har været meget hektiske har jeg alligevel kunnet snige mig ud tidligt om morgenen og til yoga – hele to gange.  Det blev hos Yogamudra på Christianshavn denne gang; det ligger så bekvemt tæt på metroen. Jeg har været der engang for flere år siden, og huskede det som godt. Og det var også en god oplevelse! Der var ikke så mange elever på deres morgenhold, hvilket var skønt, for så var der mere tid til hver enkelt. Og Peter er en virkelig dygtig lærer, som havde en masse gode input til mig, bl.a. hvordan jeg kan blive mere åben i mine hofter og arbejde skånsomt med min nakke (som gik i hold for 136. gang her i sommerferien, argh!).

Selvom jeg fik et par timers mindre af den tiltrængte søvn end mine kollegaer, så var det det hele værd!

Og nu tæller jeg ned til en meget spændende yogaplan, jeg har for i morgen. Jeg røber ikke mere lige nu, udover at den involverer hende her,,,

Yogamudra_København

En sensommer-morgenstund på Christianshavn.

Hverdag, Yogaundervisning

Forlænget weekend og et tip

Jeg har haft et par rigtig travle dage med arbejdet. Det har været fantastisk spændende og samtidig krævende, og ja, jeg har ikke haft yoga på programmet af den årsag. Men det er heldigvis ikke værre end at arbejdsugen slutter her onsdag, og det fra nu af er forlænget weekend. Og jeg har masser af tid til yoga!

Jeg fik lavet min praksis her efter fyraften i dag, og jeg sidder pt. og overvejer om jeg skal kigge forbi yogaskolen i morgen kl. 7 eller 17. Hvis det ikke regner tror jeg at jeg tager mig sammen til holdet kl 7… Og så sidder jeg og ærgrer mig over, at jeg ikke skal med til en fantastisk event nede på yogaskolen næste tirsdag:

Der vil i anledning af guru Sri K. Patthabi Jois’ fødselsdag være en session med talt første serie, på traditionel indisk vis. Jeg prøvede det, da jeg sidste sommer var på workshop med guruens barnebarn og arvtager Sharath, og det er meget givende og stemningsfyldt. Tag derned hvis du har mulighed for det! Læs mere her

Jeg kan så til gengæld glæde mig over, at jeg er født i samme stjernetegn som guruen. Det er da lidt sejt, ikke?

Yoga workshops, Yogaundervisning

It’s your practise

Jeg er helt vild med dette citat fra John Scott, som kom op i en god kommentar til indlægget her.

“It’s your practise.” Det minder mig om mit besøg hos Nalini hot yoga for et stykke tid siden, hvor læreren kom med følgende historie fra et yogaretreat, hun havde været på:

Det var et par uger inde i retreatet, og en morgen kom yogalæreren ind for at undervise og spurgte eleverne: “Who wants a really challenging yoga practise today?” Og nogle elever synes det ville være alletiders, men der var nok også nogen som var liiidt trætte… Derefter spurgte han “Who of you feel like a really quiet and restorative practise?” Det var der så også nogen, der følte for. Og derefter gik yogalæreren i gang med at undervise på nøjagtig den samme måde, som han plejede. Hverken mere eller mindre hårdt end normalt.

Pointen med den historie er lige præcis “It’s your practise”. Det du gør på yogamåtten er DIN praksis, og om det skal være udfordrende eller mere moderat er helt op til dig, og hvordan du har det lige præcis i dag. Da jeg var på workshop med Dena Kingsberg sagde hun med disse ord hvad den daglige praksis handler om: “Get on the mat and practise to the best of your ability on that day.”

Ganesha_birgittesyoga

Asanas, Praksis, Yogaundervisning

Skammekrogen

Min elev (ham som også er min kæreste) har været ulydig… Fordi jeg havde så travlt på mit arbejde i sidste uge, fik jeg ikke undervist ham, og derfor besluttede han sig for at prøve at lave yoga alene.

I yogalærerindens fravær snød han lige hovedstand ind i sit program, selvom jeg ikke har introduceret ham for den stilling endnu.  Siden det er ham, der er fotografen på alle mine billeder so far, har han efterhånden set de fleste af mine yogastillinger. Og hovedstand er han meget fascineret af. Selvfølgelig måtte det gå galt, og han væltede. Bagover…

Hovedstand modifikation SH

Selvom han ikke har gjort, som jeg har sagt, er jeg alligevel helt rørt over hans engagement og nysgerrighed til yoga – noget som i vores mange år sammen, indtil nu udelukkende har været mit felt. Så til næste yogatime tager jeg hovedstanden ind i programmet til ham. Dog med den modifikation, at han kommer op og balancerer med bøjede ben, som vist på billedet. For hvis man først øver at blive sikker her, så skal benene nok komme op af sig selv… Hvis der skal være lidt mere sikkerhed, bruger vi væggen til hjælp. Ind i skammekrogen.

Asanas, Yogaundervisning

2 Gode ting ved at undervise

Jeg underviser jo som sagt min kæreste herhjemme, og det er der adskillige gode ting ved! Men der er to ting, jeg gerne vil tage op her:

1. Det er fantastisk at se hinanden i nye situationer, og sætte forholdet i spil på den måde. Jeg er læreren, som skal undervise men også motivere, underholde og holde ham til ilden. Han er nybegynderen, den nysgerrige elev med intelligente spørgsmål, som forventer noget af sin underviser. Det er virkelig spændende, og nok en lille smule mere udviklende for forholdet end en time sammen foran fjerneren.

2. At opleve glæden i det små. Og det skønne i det enkle. Jeg har mange billeder af mig selv i de sjove yogastillinger med en masse kryds og knuder og armindviklinger. Men der er lige så meget skønhed og fascination i de helt basale stillinger. Det falder mig ind i mødet med en engageret begynder. Fx Urdhva Mukha Svanasana (Hund med hovedet op):

Urdhva Mukha Svanasana Birgttes yogs

Asanas, Yogaundervisning

Yoga for nybegyndere

Jeg fik et spørgsmål fra en af jer den anden dag, om jeg ikke havde nogle yoga-øvelser, man kan lave derhjemme, hvis man er nybegynder og aldrig har prøvet yoga før. Det har jeg ikke… Jeg tror, at det at lave yogastillinger uden at kende bare en lille smule til yoga er lidt ligesom at kaste sig ud i et spil kricket uden at kende spillet overhovedet (jeg kender overhovedet ikke kricket selv, så sammenligningen er ikke helt bullet-proof…).

Der er for mange ting, der er så essentielle at lære inden for “teknik og regler” i yoga, som man ikke kan læse sig til. Eller læse kan man måske nok, men det er vigtigt at få spillet forklaret af nogen der kender det godt, hvis I forstår. Så derfor kan jeg kun anbefale undervisning for absolut nybegyndere.

Hvis man ikke har tid i sin hverdag til at gå til yoga i en længere periode (det kan jeg så absolut sætte mig ind i), så kan det være et hit at finde et sted, som har kortere begynderhold. På Ashtanga yoga Shala her i Århus varer et begynderkursus ca. 2 måneder, og i Kbh  har Yogamudra på Christianshavn et særligt introforløb, hvor man kommer 4 gange på to uger. Efter et begynderkursus er man bedre rustet til at udforske yoga gennem bøger og DVD’er – eller blogs…