Browsing Category

Ikke kategoriseret

Ikke kategoriseret

Utroskab i yoga

Yes, jeg har været ashtanga yoga utro. Med noget så kontroversielt som Bikram yoga. Nu har jeg røbet det for min ashtangalærer, og så kan jeg lige så godt indrømme det over for verden.

Bikram Yoga er ret udskældt for tiden, fordi den selvudnævnte guru hr. Bikram, som har udtænkt og grundlagt denne moderne yogaform, er under anklage for seksuelle overgreb og misbrug af sine elever. Og det er ikke noget som ligefrem smitter positivt af på omverdenens indstilling til hans yogaform. Men, jeg synes faktisk Eddie Stern, som jeg var på workshop hos i København i November, havde en sund indstilling til den sag: “Don’t mistake the person with the practise. We are all human.” Altså, at være dygtig inden for et felt, det være sig fysisk, spirituelt eller religiøst, det gør ikke et menneske ufejlbarligt. Man kan godt have kvaliteter inden for et felt, og samtidig være svag, fejlende eller kriminel i sine menneskelige handlinger. At nogle katolske præster har opført sig afskyvækkende peger jo heller ikke tilbage på den kristne tro.

Nå, men i hvert fald: en gang imellem virker Bikram for mig. Især her i vinterperioden, hvor kulde og mørke sætter sig i både humør, energi og led. Det føles lidt som yoga på speed, men de undervisere, jeg har mødt hos Hot Yoga Aarhus har haft empati, nærvær og humor i deres måde at lede klassen på, og asanas der gør ondt under almindelige forhold har jeg kunnet arbejde mig ind i i varmen uden problemer.

Jeg skal lige understrege, at der på ingen måde er tale om udskiftning, jeg er stadig 100% forbundet med ashtanga som “min” yogaform. Men inspiration hos andre kan give en saltvandsindsprøjtning til den foretrukne yogaform, det er min erfaring. (Jeg kan på ingen måde sige, om det er tilfældet i andre forhold, end det til yoga..!)

Ikke kategoriseret

Ny sæson – og oprydning i garderoben

Selvom jeg egentlig har nået at lave noget yoga henover sommeren, så har jeg det alligevel altid som om der tages hul på et nyt yoga-kapitel, når en ny sæson starter. Jeg er så glad for Ashtanga Sadhana i Sjællandsgade, så det er et glædeligt gensyn at komme derned. Også selvom min yogapraksis kan føles som hårdt arbejde lige i øjeblikket..!

Til den her nye sæson kom jeg til at kigge i min garderobe og gik lidt i sten over, hvor gammelt meget af mit yogatøj faktisk er. Det er sådan noget man (eller jeg) ikke rigtig opdager, men et par af mine yndlingsleggins er faktisk fra min tur til Goa i 2009 (shit, kom til at tænke på, hvor mange svedeture jeg har haft i dem). Og det er begrænset hvor mange år man kan holde sit tøj med Rodalon… Så nu har jeg forsøgt at luge ud, så der er plads til nyt. Især på toppene har jeg skiftet ud:

Det nye har jeg fundet hos Goyogi, som er begyndt at forhandle Manduka yogatøj (dem, der er kendt for at lave herrelækre måtter og tæpper). Det er så fint!

Top nr 1 jeg har anskaffet mig er den her hvide sag, som har den store fordel, at jeg ikke skal tænke over uønskede kavalergangssituationer i mine foroverbøjninger. Og så er jeg altså ikke bleg for at vaske den sammen med det hvide på 60 grader, hvis (læs:når) den bliver for ildelugtende…

Elemental manduka top

 

Så har jeg også fundet den her grå Manduka top, som jeg har valgt, fordi den både kan bruges under en lang top og uden noget over (det sker at der bliver MEGET varmt i den lille yogashala i Sjællandsgade. Hot yoga produceret på sved). Den er mere blød i stoffet og har en virkelig fin ryg:

IMG_8358

Og så har jeg også nappet en fin, sort, lang top med indbygget “bh”, en klassiker, som bare altid er god at have. Her ses den med mine yndlings, bolchestribede leggins fra Goa, som jeg til trods for deres markante alder selvfølgelig ikke nænnede at smide ud (jeg har med vilje taget billedet lidt grynet, så I ikke kan se, hvor slidte de er ;)). Den er købt her

IMG_8375

 

Ikke kategoriseret

Hyldest til lækre leggings og en yoga ildsjæl!

For en uges tid siden sad jeg i min sofa i mine yndlingsyogabukser – se billede. Jeg har ikke undervist en eneste gang uden at få kommentarer på dem. Så det er ikke kun mig selv, der finder dem særlige.

goyogi_onzie_pant

Med to dages undervisning om ugen plus min egen praksis (som efter mit online forløb med Dyssekilde er blevet en uundværlig morgenpraksis), gjorde jeg endelig noget ved, at jeg havde for lidt i yogagarderoben og købte mig noget nyt. Det blev til lækre leggings med fuld gas på printet fra Goyogi. Her ser du dem fra Onzie, de andre fra Goyogis eget mærke Moonchild viser jeg snart – deres pasform er perfekt! Der er såden lidt sky møder fyrværkeri over dem, og så er de blå, min ubestridte yndlingsfarve.

IMG_6313

De kom, som altid fra Goyogi, med en varm lille personlig hilsen fra Louise. Nogen mener, at forbrugere er troløse, når det kommer til nethandel, fordi det er så upersonligt. Men jeg synes faktisk, at det nogen gange er ved mine netkøb, at jeg får den mest personlige betjening, fordi personen bag virkelig er dedikeret og gør sig umage. Sådan en person er Louise. Og sådan én vil man gerne blive ved med at handle hos!

Derfor blev jeg så helt igennem glad, da jeg for et par dage siden så, at hun har vundet over 64 andre iværksættere og får et lejemål på Fisketorvet gratis i en måned. Og en flot velfortjent omtale i Finans. Keep rocking seje Louise!

goyogi_postkort

goyogi_finans_omtale

Læs artiklen om Louise og Goyogi her

Ikke kategoriseret

Dyssekilde kan sit kram!

Jeg er ikke den største fan af online koncepter, når det kommer til yoga; jeg synes tit de bliver for hjemmestrikkede, eller for polerede. Og så kan de ikke rigtig bede dig om at gøre det, vi er allerdårligst til, de fleste af os: sluk din computer/iPad/telefon…

Men med online-kurset fra Dyssekilde har jeg måttet begrave alle mine fordomme og bange anelser. Det har været fantastisk. Det er et kursus som tager én hele yogavejen; fra teori til praksis, fra blide øvelser til sved på panden, fra det filosofiske til det fysiske, fra meditation til nærvær.

Birgittesyoga

Jeg har brugt hver uges kursus meget forskelligt, alt efter min uges indhold og overskud. Jeg har også freestylet (for det fik jeg at vide første gang, at det måtte man gerne), og har nogle gange lavet et par stykker efter hinanden; i en periode var jeg helt vildt glad for den energigivende morgenpraksis og lavede den, selvom den ikke hørte til den uge. Og jeg har brugt afspændingerne mange gange. I ørerne inden jeg skulle falde i søvn.

Kvaliteten i videoerne er så fin; nogle af dem er optaget indendørs, nogen af dem udendørs (i Grækenland) – og lydsiden kræver næsten sit eget blogindlæg: Anders (min mand) sagde en dag fra sofaen, efter jeg var færdig med en session: “Lav lige én mere, det er vildt dejligt med det dér musik”.
Hvis du overvejer at lave yoga; for første gang eller genoptage en praksis. Eller hvis du bare har lyst til at fordybe dig i yoga med nogen, der véd noget om det og brænder for at give det videre – Så skal du købe Dyssekildes online kursus. Nu.

Namaste.

 

Ikke kategoriseret

Yoga i mailboxen

Jeg har fået en fantastisk gave! Læs med her:

Min egen yogapraksis har været på stand-by længe. alt for længe. Efter en laaaang periode med graviditet, fødsel, barsel og så også en lungbetændelse og ferie, så er det som om min egen praksis ikke er kommet tilbage i en naturlig rytme. Jeg blivcer selv lidt træt af at spille pladen, men med 2 små børn og hus og alt det der, så ér der sgu bare ikke nok timer i døgnet. I hvert fald ikke i mit. Men nu er det blevet ferietid og dermed også lidt mere tid (og overskud) til at få sat yogalivet kørt ind i en fast rutine.

Som om nogen havde hørt mine tanker, så fik jeg et tilbud fra Dyssekilde yoga om, at få deres 10 ugers online kursus i hvad de kalder Mindful Yoga. En mail hver uge med en pakke af videoer og Mp3 filer med yoga, pranayama og fordybelser i forskellige emner. Jeg har hørt godt om Dyssekilde, og jeg tænkte, at det potentielt kunne være en god måde at komme tilbage til yogamåtten. En lidt mere blid og kærlig generobring af yogalivet end ashtanga fra dag 1 nok ville være på min mor-tilstand…

Dyssekilde_online_yoga

Det er dog ikke en god oplevelse – det er FANTASTISK! Nu er jeg kun 3 uger inde i forløbet (det vil sige, at jeg stadig har en masse godt i vente – yay!), men kan allerede nu mærke, at det er den perfekte genopstart! Prima kvalitet og helt tydeligt noget, der er lavet med både viden og kærlighed til produktet. Jeg føler mig virkelig “talt til” og videoerne er meget fint produceret (efter en del år i mediebranchen kan den slags godt slå mig ud af kurs). Jeg tager mig selv i at vente spændt til næste “kapitel” dumper ind i mailbakken.

Jeg skal nok fortælle mere, når jeg er længere inde i forløbet, men måtte lige komme med et begejstret udråb her knap midtvejs. Hvis du er blevet nysgerrig, så læs alt om onlinekurset her

Ikke kategoriseret

Hvad er godt yogatøj?

For mig skal det være:

1. Funktionelt – med støtte i toppen, nemt at bevæge sig i og så velsiddende, at man næsten glemmer, man har det på

2. God kvalitet. Jeg magter ikke det, der bliver fnulret eller affarvet af at blive vasket 2 gange. Så vil jeg hellere give lidt mere for, at jeg ikke skal smide ud hele tiden.

3. Økologisk – der er ikke noget værre end tanken om, at kemikalier, dårlige arbejdsforhold og forurening har været udgangspunktet for det tøj, man har på til yoga (og til alt muligt andet for den sags skyld)

4. Æstetik – det skal altså være pænt. Der er vel en grund til, at det antikke Grækenlands tegn for kvinder er et spejl…

Jeg har til min store glæde fundet et mærke, der lever op til det hele. Og så ovenikøbet er dansk: Det hedder Re-sources, og hvis du ikke allerede kender det, så bør du skynde dig ind og tjekke deres netshop ud her: http://re-sources.dk 

De har de allerfineste ting, og her får du et kig på mine 2 favoritter lige nu. Den grønne top har den smukkeste farve, og var lige det farveboost jeg trængte til i min yogarderobe (høhø), og bukserne med hul til hælen er skønne at have på, når det er fodkoldt her om vinteren:

Ikke kategoriseret

Den vigtigste gravidyogastiling #1

Jeg har endelig mine gravidyogabilleder klar! De er taget i uge 24 og det føles allerede helt underligt, at den mave nu er væk og er blevet til Cecilie i mine arme.

Den første yogastilling jeg vil dele, er i mine øjne den vigtigste for gravide. Heldigvis også en af de nemmeste at udføre 😉 det er nemlig Savasana:

Det vigtigste som gravid er at slappe af, og selvom den fysiske stilling er nemt, så kan det alligevel være svært. Især for mange af os yoginier, som er vant til en fysisk yogapraksis og den velbehag, selvsikkerhed og fysiske følelse den giver. Så det, at give slip på den fysiske intensitet og erstatte en del af den med Savasana kan i sig selv være svært. Det er også for mange yoginier en gradvis ændring, hvor graviditetens progression naturligt justerer den fysiske praksis.

Her kommer en beskrivelse af stillingen, som med fordel kan udføres, selvom man ikke er gravid (skulle hilse og sige, at det også er en genial efterfødselsstilling). Og min mand har proklameret, at det er hans yndlingsstilling.

Gravidyoga stilling #1

Savasana

Læg dig på ryggen (efter uge 30 eller når det føles behageligt lig på højre side i stedet). Lig på en yogamåtte, evt 2, hvis underlaget føles hårdt. Hav en lille pude eller en klods under hovedet. Læg en pølle eller 2 puder under knæhaserne med fødderne i en hoftebreddes afstand og lad knæene falde ud til hver side.

Luk øjnene og træk vejret ind gennem næsen og ånd ud dybt, gerne med et suk, et par gange. Træk herefter vejret gennem næsen (med mindre det gør dig stakåndet, så fortsætter du med udånding gennem munden). Mærk hele kroppen og fokuser på at slappe af i hver eneste kropsdel, fra toppen af hovedet og helt ned i tæerne. Sæt evt et stille stykke musik på imens, hvis det kan hjælpe afspændingen på vej.

Længde: fra 2 minutter til 2 timer, alt afhængig af din tid. Hvis du falder i søvn er det helt ok – så er det nok fordi du trænger til det! 🙂

Ikke kategoriseret

Værdsatte øjeblikke

Der var engang, inden børn, hus og familieliv, en yogalærer fortalte om en skade. Noget fysisk hun havde gjort i forbindelse med sin praksis, som satte hende tilbage og tvang hende til at skære ned på den avancerede del af yogastillingerne: “I was back at just doing standing poses again”.

Det var et skræmmebillede, og jeg husker at ordene stod tilbage, som noget man frygtede. Tænk hvis man kom dertil, hvor man kun kunne lave de stående stillinger (som i denne kontekst er de mest basale). En kort, basal praksis, ikke mere end 30 minutter.

Med en baby, en 2-årig, en husholdning og en efterfødselskrop har de ord imidlertid ændret deres betydning fuldstændigt: Jeg er tilbage ved udgangspunktet. De basale stillinger. Og hvis jeg når dem alle, 30 minutter, uden en lyd i babyalarmen, så føler jeg mig heldig. Man lærer aT være taknemmelig over det, man når. Men hvad, hvis der så er lyd i babyalarmen, så er man jo mere taknemmelig over årsagen til den.

Billedet er fra priviligerede 30 minutters yoga i sommerhus, med pejs, våde børnesko og en lift for enden af yogamåtten. So ist es 🙂

 

Ikke kategoriseret

Yoga efter fødsel

Der er ikke noget som en fødsel, der kan rokke definitionen af “yoga praksis”. Det er en måned siden jeg fødte min vidunderlige datter Cecilie.

Under min graviditet var min yogapraksis udelukkende gravidyoga. Og i de sidste uger udelukkende fødselsforberedende yoga.

Men hvad så efter fødslen? Jeg tænker over, at det ikke er ligetil at finde sin yogaidentitet igen og genfinde en praksis. For gravidyoga er ikke længere aktuel. Men krop og sind er heller ikke klar til den ucensurerede normal yogapraksis: søvnløse nætter, amning, bløde led og en krop der har båret – og født – et barn. Alle faktorer, som gør, at det ikke er nu, den skal have max gas på yogamåtten. Især ikke, når det også er 10 måneder siden den praksis har været min.

Så hvad er en efterfødselspraksis? For mig har det rigtige været at starte ud med det mest velkendte mønster, nemlig ashtangayogaens trygge rækkefølge af stillinger. Men med masser af modifikationer undervejs, og tonsvis af udeladelser (og et par tilføjelser). Ujjayi åndedrættet er fantastisk, og jeg kan mærke effekten med det samme, også her bagefter, når jeg bruger min vejrtrækning til at berolige min baby.

Jeg er startet med nogle enkelte solhilsner, efterfulgt af stående stillinger, men udeladt de meget bredstående og de fleste gjort smallere, for ikke at modvirke bækkenbundens genoptræning. Nogle enkelte siddende blev det også til. Det er skønt at kunne mærke min krop igen, og skal minde mig selv om ikke at blive for ivrig. Det ér lang tid siden (det fornemmes også på smidigheden eller manglen på samme), så min praksis har også brug for lang tid til genopbygning.

Ikke kategoriseret

Stilhed er ikke lig lediggang

Jeg havde ALT for mange pennevenner som barn. Og kan huske, hvor elendig jeg var til at få skrevet til dem. Der var engang én, der ikke gad skrive med mig, fordi alle mine breve altid startede med: “Det er længe siden jeg har skrevet. Her har du en hilsen fra mig, men det bliver også kun et kort brev denne gang.” Ups.

Jeg har derfor lovet mig selv, at min blog IKKE skal flyde over af samme elendige undskyldninger. Men jeg får skrevet meget mindre end jeg har på hjerte – kombination af fuldtids /overarbejde, småbørnsfamilie, yogaundervisning (og forår) gør, at der ikke bliver så megt tid til at fælde mine tanker ned. Jeg er bare overhovedet ikke holdt op med at tænke dem. Eller med at lave yoga.

I weekenden havde jeg fx gang i en spændende fotosession med prof fotograf, stylist og det hele, hvor jeg fik taget billeder af alle mine yndlings-gravidyogastillinger. Har un et billede taget fra skærmen, men stay tuned, det bliver vidunderligt, når de færdige billeder er i hus!