Browsing Category

Yoga workshops

Praksis, Pranayama, Vejrtrækning, Yoga workshops

En skøn yogauge

Jeg må indrømme, at jeg det sidste halve år har undladt at fokusere på meget andet end baby og amning. Det har været vidunderligt med det unikke nærvær mellem mig og min datter, men også lidt søvngængeragtigt at skulle forlade boblen. Men denne uge er det lykkes, og det er fordi det har været en fantastisk yogauge!

Hvorfor?

1. Jeg har fået lov til at anmelde en Manduka måtte, som webshoppen Goyogi.dk har været så søde at give mig. Og så viser det sig at shoppen har fysisk adresse ganske kort fra min, OG shoppen drives af den skønneste Louise, som jeg synes er super cool (ikke kun fordi hun har fundet min blog). Så anmeldelse på bloggen coming up i næste uge!

2. Jeg har været på workshop med den yogalærer, som igennem mange år står mit yogahjerte allernærest: Maria Boox. Hun har med indføling, blidhed og vid brugt 3 morgener på at “vække” min ashtanga yogapraksis til live og givet mig troen på, at det stadig er yogavejen for mig at dyrke ashtanga. Og så har hun på 2 aftensessioner åbnet mine øjne for nye Pranayama former (vejrtrækningsøvelser), som jeg glæder mig til at prøve af selv.

3. Jeg har haft en skøn yoga-onsdag med en masse dejlige mennesker i Seier Fitness. Det er et hold jeg virkelig nyder 200%!

Stay tuned, der kommer mere om det meste inden længe.

Yoga lærere, Yoga retreats, Yoga workshops

Drømme fra sengekanten

Lyder muligvis en anelse lummert, men det er sygesengen…

En skøn kvinde på Facebook, som også er ramt af the yoga fever skrev i dag ud i plenum og spurgte om råd til, hvor en yogarejse i foråret kunne gå hen. Det satte straks tanker i gang! Min drøm går nemlig til:

Triopetra resort på Kreta, d. 14. – 28. maj 2011, på woorkshop med den fantastiske Maria Boox. Læs om det her

Det er fint at kigge ud på sne men altså, hvor fedt ville det ikke være, hvis det her var udsigten fra min sygeseng..?

Yoga workshops

Time and money

Hvis jeg havde flere penge end jeg har og en luftig kalender, så ville jeg bo i København her i efteråret og muntre mig med:

– Legedariske Richard Freeman som kommer til Danmark og underviser!

– Workshop med Petri Raisanen hos Astanga Yoga Studio

– Små weekend sessioner med dygtige Nicolai hos Yogamudra. Nicolai kender jeg fra Ashtanga skolen i Århus dengang han boede her.

Godt livet er langt, så det alt ikke skal nås nu og her…

Praksis, Yoga workshops

Bestræbelse og intention

Workshop med Maria Boox dag 2.

Maria har en stor styrke i at skabe et meget imødekommende rum for vi elevers spørgsmål og refleksioner. Og hun bruger dem til at fortælle om sit perspektiv på yoga. Som hun gør en del ud af at understrege ikke er udtryk for en universel sandhed, men blot hendes sujektive betragtninger. Og hun vil meget gerne diskutere, men hun er godt nok meget vis, så det er svært at finde noget at være uenig med hende i.

Hun bruger ofte begreberne “aim” og “intention”. Altså at det i et liv emd yoga er bestræbelserne og intentionerne, der er det vigtige. Konkret kan det være i arbejdet med stillingerne at se hvordan en bestemt stilling skal se ud, men begynde fra det sted, hvor stillingen starter og gå så langt som kroppen tillader. Og mere overordnet er det intentionen om fx at leve et liv uden at føle sig knyttet – også selvom det kan være svært at udleve, når man lige har købt nogle nye sko, som man er vældig vældig glad for…

Jeg har i øvrigt fået et vandmærke – sejt ikke?utthita hasta padangusthasana

Litteratur, Yoga workshops, Yogalærere

Maria Boox dag 1

Når det kommer til yogalærer Maria Boox, så er jeg muligvis jordens største fan. Workshoppen startede for mit vedkommende i dag, og det har allerede været helt fantastisk. Maria er en lærer med utrolig sikre og behagelige justeringer, et sjældent nærvær og en kvindelig varme. Og selvom det er 4 gang jeg er på workshop med hende, så lærer jeg også denne gang en masse nyt.

I dag spurgte Maria mig fx efter hun holdt mig i Supta Vajrasana: “Sthira sukham asanam?” – hvilket jeg ikke umiddelbart kunne svare på før hun smilende gav mig oversættelsen “is the pose steady and comfortable for you?”  Svaret til hendes spørgsmål var ja, men det spændende for mig her var spørgsmålet. Det viste sig at være et citat fra Patanjalis Yoga Sutraer (en gammel bog på vers, der omhandler yoga), vers 2.46. Det er det eneste vers der handler om yoga stillinger, og det går altså på, at man skal bestræbe sig på, at ens stillinger er “steady and comfortable”.

I min bog herhjemme om sutraerne står der desuden om verset “sthira sukham asanam”: “When asanas [yoga stillinger] are properly practised there must be alertness without tension and relaxation without dullness and heaviness.”

supta vajrasana

Det er, som de kvikke vi bemærke, ikke mig på billedet. Denne illustration af supta vajrasana har jeg lånt her

Yoga workshops, Yogalærere

Count-down

Det er mandag og endnu en travl uge er skudt i gang. Men men, der er intet, der kan slå mig ud af kurs. For nedtællingen er i gang, og der er ikke mange fingre tilbage at tælle.

På fredag og 5 dage frem skal jeg være det bedste yoga-selskab man kan forestille sig: Svenske yoga-vidunder Maria Boox kommer til Århus (og jeg har hørt, at der stadig er ledige pladser, så slynd dig at melde dig til!). Hun er et af mine absolutte yndlingsmennesker – og lærer. Se hendes nye skønne hjemmeside her

Mariaboox_birgittesyoga

Yoga workshops

Fristende workshops

Sommeren er godt og grundigt på vej, og med den følger adskillige yogafristelser! Jeg er ved at finde ud af, hvilken workshop, jeg skal kaste mig over.

Maria Boox på min yogaskole i Århus i september er et must. Jeg har været på workshop med hende tre gange før, og har hver gang fået meget ud af det. Det skal jeg bare.

Michel Besnard også i Århus i juli lyder som en virkelig spændende workshop. Han er en yogalærer i verdensklasse. Jeg tror det er en uforglemmelig oplevelse. Mit problem er, at jeg efter al sandsynlighed ikke kan få fri, og det er for mig pt. mysoretræningen, der trækker. Men jeg overvejer stadig.

Kino MacGregor, som jeg tidligere har skrevet om herinde, kommer til YogaMudra i Kbh i august. Især dagene man-tors på hendes workshop lyder spændende. Det ville være fedt at lære nogle justeringer af hende, fordi hun er så dygtig til at rette. Og kombineret med mysoretræning om morgenen, så lyder det vildt fedt. Men der har jeg så heller ikke fri. Endnu…

Maria_boox_Birgittesyoag

Jeg er meget stor fan af Maria

Yoga workshops, Yogaundervisning

It’s your practise

Jeg er helt vild med dette citat fra John Scott, som kom op i en god kommentar til indlægget her.

“It’s your practise.” Det minder mig om mit besøg hos Nalini hot yoga for et stykke tid siden, hvor læreren kom med følgende historie fra et yogaretreat, hun havde været på:

Det var et par uger inde i retreatet, og en morgen kom yogalæreren ind for at undervise og spurgte eleverne: “Who wants a really challenging yoga practise today?” Og nogle elever synes det ville være alletiders, men der var nok også nogen som var liiidt trætte… Derefter spurgte han “Who of you feel like a really quiet and restorative practise?” Det var der så også nogen, der følte for. Og derefter gik yogalæreren i gang med at undervise på nøjagtig den samme måde, som han plejede. Hverken mere eller mindre hårdt end normalt.

Pointen med den historie er lige præcis “It’s your practise”. Det du gør på yogamåtten er DIN praksis, og om det skal være udfordrende eller mere moderat er helt op til dig, og hvordan du har det lige præcis i dag. Da jeg var på workshop med Dena Kingsberg sagde hun med disse ord hvad den daglige praksis handler om: “Get on the mat and practise to the best of your ability on that day.”

Ganesha_birgittesyoga

Yoga workshops, Yogalærere

Yogafængsel

Yogalærer Charlie Taylor-Rugman (UK) gav for et par år siden en workshop på yogaskolen her i Århus. Han gik meget op i, at man ikke skal gå så meget op i yogaens “regelsæt”. I ashtanga yoga hedder det sig fx at man skal lave 5 af hver solhilsen. Og der er bestemte måder at komme ind og ud af stillinger på. Men Charlie mener, at man bør optimere sin praksis efter sin krop og sin hverdag i stedet for at være en slave af disse regelsæt. Han satte trumf på utallige af sine pointer ved at sige “And you won’t go to yoga prison for this!”

Jeg elsker den pointe: der er en masse ting man bør gøre i yogaens tradition, men man skal også føle efter og tænke sig om. Og hvis det passer én meget bedre at lave 3 af hver solhilsen og tage dem med ro med færre stillinger en dag, jamen så er det jo bare det, man skal.

yogaprison

Så når jeg ligesom den anden dag skriver om yogafængsel, så er det med tanke på Charlies gode pointer.

Yoga workshops, Yogalærere

Lovely Louise

Jeg har simpelthen så meget stof med hjem fra Indien, at jeg helt glemmer noget af det, der fylder mest: mit møde med yogalærer Louise Ellis! En formidabel kvinde, med respekt for ashtanga yoga men også ved sine egne meningers mod, og med så dyb forståelse og erfaring i yoga, at jeg bliver helt stum af beundring.

Hendes undervisning af mig var god; jeg var en af de eneste, der lavede 2. serie på retreatet, mens jeg var der, så jeg var tit en af de sidste tilbage, og hun gav sig meget tid til at fortælle mig ting og lege med stillingerne. Fx fik jeg rigtig mange tips til at forbedre mit ben-bag-hovedet projekt, og så legede hun med mig i mine bagudbøjninger, og jeg har lært at gå bagover i bro på en måde, som ser lidt mere æstetisk ud end før. Og så havde hun bare nogle formidable måder at hjælpe mig ind i stillingerne på.

Desuden havde hun meget respekt for, hvad jeg var blevet undervist i hos mine lærere herhjemme. Og det er kun godt, for det er jo dem, der følger mig på den lange bane og kender min praksis på en anden måde end hun gør. Meeen, hun fik også kastet mig ud i nogle nye projekter, hun kunne ikke helt lade være.

LouiseEllis:www.ashtangacenter.com

Det smukke billede af hende, har jeg lånt på hendes fine hjemmeside